Czosnkowe ślimaczki
przepis:
Ciasto:
50 dag mąki
150 ml ciepłej wody
1 jajko
paczka drożdży
0,5 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta
Zarobić ciasto , rozwałkować, rozsmarować na nim masę czosnkową.
Ciasto zwinąć w rulonik, pokroić na kawałki.
Pierścienie ciasta ułożyć w foremce, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Po wyrośnięciu piec ok 30 min.
Nadzienie:
4 ząbki czosnku
pół cebuli
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki masła
2 łyżki tartego parmezanu
1 łyżeczka soli
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Cebulę drobno posiekać.
Natkę pietruszki posiekać.
Masło roztopić, dodać do niego czosnek, cebulę, pietruszkę, sól i parmezan.
Tę ilość masy wykorzystałam do połowy ciasta.
Reszta poczeka w zamrażalniku :)