Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Czosnkowe ślimaczki

przepis:

Ciasto:

50 dag mąki

150 ml ciepłej wody

1 jajko

paczka drożdży

0,5 łyżeczki cukru

2 łyżeczki soli

1 łyżka oleju

1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta

Zarobić ciasto , rozwałkować,  rozsmarować na nim  masę czosnkową.

Ciasto zwinąć w  rulonik, pokroić na kawałki.

Pierścienie ciasta ułożyć w foremce, posmarować roztrzepanym jajkiem.

Po wyrośnięciu piec ok 30 min.

Nadzienie:

4 ząbki czosnku

pół cebuli

pół pęczka natki pietruszki

2 łyżki masła

2 łyżki tartego parmezanu

1 łyżeczka soli

Czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebulę drobno posiekać.

Natkę pietruszki posiekać.

Masło roztopić, dodać do niego czosnek, cebulę, pietruszkę,  sól i parmezan.

Tę ilość masy  wykorzystałam do połowy ciasta.

Reszta poczeka w zamrażalniku :)