przepis:
zielone szparagi
białe szparagi
płaty lasagnii
szynka
listki bazylii
.
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki mleka
10 dag tartego parmezanu
sól
pieprz
sok z cytryny
.
Ilość szparagów i szynki uzależniona jest od tego jak dużo zamierzamy zrobić rulonów z lasagnii.
Na jeden rulonik przypada plaster szynki i 2-3 szparagi.
Szparagi obieramy i odcinamy twarde końcówki.
W osolonej wodzie gotujemy blaty lasagnii (5 min.). Odkładamy je, tak aby się nie posklejały.
Do tej samej wody, w której gotowały się płaty wrzucamy szparagi i gotujemy je.
Zielone szparagi wyjmujemy po 4 min, białe zostawiamy jeszcze na dalsze 4 min.
Gotowe szparagi odcedzamy.
Na blatach lasagnii układamy plastry szynki, listki bazylii, zielone i białe szparagi. Zwijamy ściśle i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem.
Lasagne przykrywamy sosem, posypujemy tartym serem, pokruszonym czerwonym pieprzem i listkami bazylii.
Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20 min.
.