Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Szparagi w lasagnii

przepis:

zielone szparagi białe  szparagi płaty lasagnii szynka listki bazylii  . 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2  szklanki śmietany 1/2 szklanki mleka 10 dag tartego parmezanu sól pieprz sok z cytryny . Ilość szparagów i szynki uzależniona jest od tego  jak dużo  zamierzamy zrobić rulonów z lasagnii. Na jeden rulonik przypada plaster szynki i  2-3 szparagi. Szparagi obieramy i odcinamy twarde końcówki. W osolonej wodzie gotujemy blaty lasagnii (5 min.). Odkładamy je, tak aby się nie posklejały. Do tej samej wody, w której gotowały się płaty  wrzucamy szparagi i gotujemy je. Zielone szparagi wyjmujemy po 4 min, białe  zostawiamy jeszcze na dalsze 4 min. Gotowe szparagi odcedzamy. Na blatach  lasagnii  układamy plastry szynki, listki bazylii,  zielone i białe szparagi. Zwijamy ściśle i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Lasagne przykrywamy sosem, posypujemy tartym serem,  pokruszonym czerwonym pieprzem i listkami bazylii. Wstawiamy do piekarnika i  zapiekamy ok. 20 min. .