Sernik nowojorski według Giallo Zafferano
przepis:
255 g herbatników
200 g kwaśnej, gęstej śmietany
1 łyżka cukru pudru
zapach waniliowy
10,5 łyżki masła
2 łyżki cukru trzcinowego
7 łyżek śmietany kremowej
600 g sera
2 łyżki mąki kukurydzianej
sok z połówki cytryny
3 jajka
pół filiżanki cukru pudru
Ciastka rozdrobnić w melakserze.
Masło roztopić, dodać do ciastka, wyrobić, masą wyłożyć tortownicę.
Tortownicę włożyć na godzinę do zamrażalnika.
Cukier trzcinowy utrzeć z jajkami, dodać porcjami ser, śmietanę kremową, a następnie mąkę i sok z cytryny. Wszystko ubić na puszystą masę.
Masę serową wyłożyć na ciasto herbatnikowe.
Piec w piekarniku pół godziny w temp. 180 C, potem następne pół godziny w temp. 160C.
Kwaśną śmietanę zmiksować z cukrem pudrem, dodać zapach waniliowy.
Śmietanę wyłożyć na wierzch sernika, piec 5 min w temp. 180 C.
Po ostudzeniu sernik przechowywać w lodówce.
http://www.youtube.com/watch?v=xRQzXih8iLw&feature=channel
Zamiast ciasta z herbatników dałam na spód sernika kruche ciasto.
Kawowy kolor sernika to efekt ciemnego cukru trzcinowego.
Zwiększyłam ilość cukru i czas pieczenia do ok 1,5 godziny.