Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Sernik nowojorski według Giallo Zafferano

przepis:

255 g herbatników

200 g kwaśnej, gęstej śmietany

1 łyżka cukru pudru

zapach waniliowy

10,5 łyżki masła

2 łyżki cukru trzcinowego

7 łyżek śmietany kremowej

600 g sera

2 łyżki mąki kukurydzianej

sok z połówki cytryny

3 jajka

pół  filiżanki cukru pudru

Ciastka rozdrobnić w melakserze.

Masło roztopić, dodać do ciastka, wyrobić,  masą wyłożyć tortownicę.

Tortownicę włożyć na godzinę do  zamrażalnika.

Cukier  trzcinowy  utrzeć z jajkami, dodać porcjami ser, śmietanę kremową, a następnie mąkę i sok z cytryny. Wszystko ubić na puszystą masę.

Masę serową wyłożyć na ciasto herbatnikowe.

Piec w piekarniku  pół godziny w temp. 180 C, potem następne pół godziny w temp. 160C.

Kwaśną śmietanę zmiksować z cukrem pudrem, dodać zapach waniliowy.

Śmietanę wyłożyć na wierzch sernika, piec 5 min w temp. 180 C.

Po ostudzeniu sernik przechowywać w lodówce.

http://www.youtube.com/watch?v=xRQzXih8iLw&feature=channel

Zamiast ciasta z herbatników dałam na spód sernika kruche ciasto.

Kawowy kolor sernika to efekt ciemnego cukru trzcinowego.

Zwiększyłam  ilość cukru i  czas pieczenia do ok 1,5 godziny.