Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Rogout z buraków, bakłażana i ciecierzycy z polentą

przepis:

2 buraki (ugotowane lub upieczone w skórce)
1 mały bakłażan
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka czerwonej papryki
2 łyżki oliwy
100 ml wytrawnego czerwonego wina
100 ml bulionu warzywnego lub wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz


Buraki obrać i pokroić w kostkę (2 cm).
W podobna kostkę pokroić bakłażan.
Cebulę i czosnek posiekać.
Bakłażan usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju.
W garnku rozgrzać  olej i podsmażyć na nim cebulę i czosnek.
Kiedy się zeszklą dodać buraki, bakłażan, ciecierzycę, przecier pomidorowy, przyprawy, wino i wodę.
Dusić razem przez 10 minut.
Podawać z polentą.