Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Klopsiki w ostrym sosie

przepis:

2 cebule

dymka

2 ząbki czosnku

olej

1 papryczka chili

czerstwa bułka

1 jajko

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

250 dag mielonego mięsa

plaster boczku wędzonego

1 papryka zielona

1 papryka czerwona

puszka pomidorów

puszka fasolki czerwonej

0,5 łyżeczki mielonego imbiru

starta skórka z limetki

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.

Połowę cebulek pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i poddusić razem na oleju.

Boczek pokroić w kostkę.

Chili posiekać.

Bułkę, cebulę z czosnkiem, połowę chili, natkę pietruszki, sól i jajko dodać do mięsa.

Wszystko wyrobić, zrobić klopsiki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oleju.

Paprykę oczyścić , pokroić.

Razem z resztą cebuli, chili i czosnkiem poddusić na oleju.

Dodać pomidory z sokiem , fasolkę, sól i dusić 10 min.

Dymkę pokroić w krążki.

Imbir i skórkę z limetki razem z dymką wrzucić do sosu, dodać klopsiki i zagotować.