Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Krem z brokułów z kluseczkami serowymi

przepis:

Kluseczki:

kilka gałązek natki pietruszki

80 g  tartego parmezanu

60 g ricotty

2 łyżki bułki tartej

1 żółtko

Sery, bułkę tartą  i żółtko wyrobić, dodać posiekaną pietruszkę, sól i pieprz.

Ciasto na kluski odstawić na pól godziny do lodówki.

Wrzucić do wrzącej , osolonej wody i gotować 3 min.

Krem brokułowy:

60 dag brokułów

1 litr wywaru warzywnego

8 dag szalotki

1 ząbek czosnku

8 dag ziemniaków

100 ml białego wina

sól, gałka muszkatołowa

śmietana

2 łyżki masła

Brokuły podzielić na różyczki, wrzucić do wywaru warzywnego i  gotować 3 min.  Następnie  wyłowić je i  wrzucić do zimnej wody.

Masło rozgrzać na patelni, zeszklić na nim posiekane szalotki,  czosnek przeciśnięty przez praskę i ziemniaki pokrojone w kostkę.

Warzywa z patelni i 2/3 brokułów wrzucić do   wywaru .

Kiedy będą miękkie  zmiksować je blenderem.

Dodać wino, sól, pieprz, gałkę  muszkatołową i pieprz.

Doprawić śmietanką.

Do gotowej zupy dodać kluseczki serowe i pozostałe różyczki brokułów.