Krem z brokułów z kluseczkami serowymi
przepis:
Kluseczki:
kilka gałązek natki pietruszki
80 g tartego parmezanu
60 g ricotty
2 łyżki bułki tartej
1 żółtko
Sery, bułkę tartą i żółtko wyrobić, dodać posiekaną pietruszkę, sól i pieprz.
Ciasto na kluski odstawić na pól godziny do lodówki.
Wrzucić do wrzącej , osolonej wody i gotować 3 min.
Krem brokułowy:
60 dag brokułów
1 litr wywaru warzywnego
8 dag szalotki
1 ząbek czosnku
8 dag ziemniaków
100 ml białego wina
sól, gałka muszkatołowa
śmietana
2 łyżki masła
Brokuły podzielić na różyczki, wrzucić do wywaru warzywnego i gotować 3 min. Następnie wyłowić je i wrzucić do zimnej wody.
Masło rozgrzać na patelni, zeszklić na nim posiekane szalotki, czosnek przeciśnięty przez praskę i ziemniaki pokrojone w kostkę.
Warzywa z patelni i 2/3 brokułów wrzucić do wywaru .
Kiedy będą miękkie zmiksować je blenderem.
Dodać wino, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i pieprz.
Doprawić śmietanką.
Do gotowej zupy dodać kluseczki serowe i pozostałe różyczki brokułów.