Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kotlety z grzybów i mięsa

przepis:

Najlepsze są oczywiście kotlety mielone z samych grzybów, ale można dodać także wieprzowe mięso mielone.

Grzyby (podgrzybki, kurki) oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, obgotować w osolonej wodzie  z cebulą, ziarnami pieprzu i zielem angielskim.

 Ugotowane grzyby odcedzić , przepłukać wodą  i odsączyć na sicie, a następnie zmielić.

Najlepiej  do tego użyć  sitko o dużych oczkach.

Do zmielonych grzybów dodać jajko, cebulę przesmażoną na tłuszczu, rozmoczoną i odciśnięta bułkę (jeśli masa grzybowo-mięsna jest zbyt rzadka  można dodać bułkę tartą) sól, pieprz.

Uformować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na tłuszczu.