Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Czekoladowy keks z jabłkami

przepis:

2 szklanki mąki

7 płaskich łyżek masła lub margaryny

7 czubatych łyżek  cukru

1 duże kwaśne jabłko

3 jajka

cukier waniliowy

3 łyżeczki  proszku do pieczenia

3 łyżki soku z cytryny

2-3 łyżki rumu

10 dag czekolady mlecznej

otarta skórka z cytryny

szczypta soli

Jabłko obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.

Ćwiartki jabłek pokroić w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, otartą skórką z cytryny, szczyptą soli i rumem.

Kolejno dodawać jajka.

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do utartej masy. Całość dokładnie utrzeć.

Na koniec dodać pokrojone jabłko i czekoladę utartą na grubej tarce.

Ciasto przełożyć do formy keksowej i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika.

Piec ok. 60 min. w temperaturze 175 C.