Pierogi z farszem z czerwonego sorgo, cukinii i ciecierzycy
przepis:
Nadzienie do pierogów:300 g młodej cukinii
100 g czerwonego sorgo
100 g ugotowanej ciecierzycy
1 łyżka oleju
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
Sorgo wypłukać, zalać trzema szklankami wody i odstawić na noc.
Następnego dnia do wody z sorgo dodać sól i zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować ok. 1 godziny.
Podczas gotowania w razie potrzeby dolać wodę.
Ugotowane sorgo, które wchłonęło wodę schować "pod kocyk".
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cukinię. W trakcie smażenia dodać sól, pieprz i zmiażdżony czosnek.
Ciecierzycę odsączyć z zalewy i podusić widelcem.
Sorgo wymieszać z ciecierzycą i cukinią. Doprawić solą , pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto na pierogi:
ok. 300 g mąki
ok. 200 ml gorącej wody
sól
Do mąki dodać sól, dolać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto.
Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".
Sos beszamelowy z serem do polania pierogów:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
200 ml mleka
4 łyżki utartego sera grana padano
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Masło roztopić w garnuszku, dodać mąkę, przesmażyć ją,
a następnie dolać zimne mleko, gotować, ciągle mieszając tak aby nie było grudek aż sos zgęstnieje.
Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać 3 łyżki sera.