Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierogi z farszem z czerwonego sorgo, cukinii i ciecierzycy

przepis:

Nadzienie do pierogów:

300 g młodej cukinii
100 g czerwonego sorgo
100 g ugotowanej ciecierzycy
1 łyżka oleju
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa

Sorgo wypłukać, zalać trzema szklankami wody i odstawić na noc.
Następnego dnia do wody z sorgo dodać sól i zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować ok. 1 godziny.
Podczas gotowania w razie potrzeby dolać wodę.
Ugotowane sorgo, które wchłonęło wodę schować "pod kocyk".
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cukinię. W trakcie smażenia dodać sól, pieprz i zmiażdżony czosnek.
Ciecierzycę odsączyć z zalewy i podusić widelcem.
Sorgo wymieszać z ciecierzycą i cukinią. Doprawić solą , pieprzem i gałką muszkatołową.


Ciasto na pierogi:

ok. 300 g mąki
ok. 200 ml gorącej wody
sól

Do mąki dodać sól, dolać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto.
Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".


Sos beszamelowy z serem do polania pierogów:

1 łyżka mąki
1 łyżka masła
200 ml mleka
4 łyżki utartego sera grana padano
sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Masło roztopić w garnuszku, dodać mąkę, przesmażyć ją,
a następnie dolać zimne mleko, gotować, ciągle mieszając tak aby nie było grudek aż sos zgęstnieje.
Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać 3 łyżki sera.