Spaghetti z bakłażanem i mięsem mielonym
przepis:
Bakłażan
Młoda cukinia
Czerwona papryka
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
kilka gałązek bazylii
oliwa
sól, mąka, pieprz, słodka papryka
50 dag mięsa mielonego
bulion
1 łyżka przecieru pomidorowego
spaghetti
Bakłażan, cukinię i paprykę umyć, pokroić w kawałki.
Cebulę, czosnek obrać, drobno posiekać.
Bakłażan wymieszać z mąką i usmażyć na oliwie.
Przyprawić, zdjąć z patelni.
Na reszcie oliwy podsmażyć cebulę i czosnek, dodać mięso. Przyprawić solą i pieprzem i papryką.
Do mięsa wrzucić cukinię i paprykę.
Polać trochę wodą lub bulionem , następnie dodać przecier pomidorowy, zagotować i gotować jeszcze ok. 10 min.
Makaron ugotować.
Do mięsnego sosu dodać usmażony bakłażan i pokrojoną bazylię.
Zagęścić mąką i zagotować.
Makaron wymieszać z sosem,przełożyć na talerz, posypać tartym parmezanem.