Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Spaghetti z bakłażanem i mięsem mielonym

przepis:

Bakłażan

Młoda cukinia

Czerwona papryka

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

 kilka gałązek bazylii

 oliwa

sól, mąka, pieprz, słodka papryka

50 dag mięsa mielonego

bulion

1 łyżka przecieru pomidorowego

spaghetti

Bakłażan, cukinię i paprykę umyć, pokroić w kawałki.

Cebulę, czosnek obrać, drobno posiekać.

 Bakłażan wymieszać z mąką i usmażyć na oliwie.

Przyprawić, zdjąć z patelni.

Na reszcie oliwy podsmażyć  cebulę i czosnek, dodać mięso. Przyprawić solą i pieprzem i papryką.

Do mięsa wrzucić cukinię i paprykę.

Polać trochę wodą lub bulionem , następnie dodać przecier pomidorowy, zagotować i gotować jeszcze ok. 10 min.

 Makaron ugotować.

Do mięsnego sosu dodać usmażony bakłażan i pokrojoną bazylię.

Zagęścić mąką i zagotować.

Makaron wymieszać z sosem,przełożyć na talerz, posypać  tartym parmezanem.