Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Wiśniowe ciasto z czekoladową bezą

przepis:

 .

Ciasto składa się z 4 części:

- spodu z  kruchego ciasta czekoladowego

- masy wiśniowej

- masy z serka mascarpone

- blatu bezowego z czekoladą

 .

Blat bezowy

2 białka

1 szklaka cukru pudru

3 dag gorzkiej czekolady

szczypta soli

 .

Do białek dodać szczyptę soli, ubić , a następnie dodać cukier i dalej ubijać na sztywną pianę.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Wylać na nią gotową pianę z białek.

Pianę polać rozpuszczoną , ostudzoną czekoladą, przemieszać widelcem, tak aby powstał marmurkowy wzór.

Bezę suszyć ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do temp. 130º C.

Blat bezowy można przygotować  dzień wcześniej.

 .

 Masa wiśniowa:

40 dag wiśni mrożonych

3-4 łyżki cukru

1 budyń wiśniowy

1,5 szklanki wody

 .

Budyń rozmieszać w połowie szklanki wody.

Szklankę wody zagotować z cukrem, dodać wiśnie, chwilę razem gotować, a następnie wlać rozpuszczony budyń. Zagotować i ostudzić.

 Kruche ciasto czekoladowe:

 .

12,5 dag margaryny

2 żółtka

3/4 szklanki cukru pudru

cukier waniliowy

1  łyżeczka proszku do pieczenia

2 szklanki mąki

3 łyżki kakao

 .

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie oddać masło i żółtka. Ciasto szybko zarobić. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Kruche ciasto rozwałkować cienko, wyłożyć nim dno i boki  tortownicy na wysokości 3 cm..

Na kruchy spód wyłożyć masę z wiśni.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 min.

Ciasto ostudzić.

 .

 .

Masa z serka mascarpone:

 .

25 dag serka mascarpone

1 szklanka śmietany 30 %

2 -3 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić z cukrem i wymieszać z serkiem mascarpone.

Masę z serka wyłożyć na ciasto z wiśniami, a następnie przykryć je blatem bezowo-czekoladowym.