Gołąbki z łososiem
przepis:
150 g łososia
4-6 liści kapusty włoskiej
1 szalotka
2 łyżki posiekanego zielonego koperku
sól, pieprz
sok z cytryny
2 łyżki przecieru pomidorowego
olej
Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na tyle kawałków ile będzie gołąbków.
Kawałki ryby skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i posypać koperkiem.
Liście kapusty sparzyć we wrzącej osolonej wodzie. Ostudzić, a następnie usunąć z nich zgrubienia.
W każdy liść zawinąć jak najściślej kawałek ryby. Aby podczas duszenia gołąbki nie rozpadły się najlepiej związać je bawełnianą nitką.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić ją na rozgrzanym oleju, dodać gołąbki i obsmażyć je krótko z obu stron.
Gołąbki podlać niewielką ilością osolonej wody lub bulionu warzywnego i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta będzie miękka.
Pod koniec do sosu dodać przecier pomidorowy