Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Gołąbki z łososiem

przepis:

150 g łososia

4-6 liści kapusty włoskiej

1  szalotka

2 łyżki posiekanego zielonego koperku

sól, pieprz

sok z cytryny

2 łyżki przecieru pomidorowego

olej

Rybę opłukać, osuszyć,  podzielić na tyle kawałków ile będzie gołąbków.

Kawałki ryby skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i posypać koperkiem.

Liście kapusty sparzyć we wrzącej osolonej wodzie. Ostudzić, a następnie  usunąć z nich zgrubienia.

W każdy  liść zawinąć jak najściślej  kawałek ryby. Aby podczas duszenia gołąbki  nie rozpadły się najlepiej związać je bawełnianą nitką.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić ją na rozgrzanym oleju, dodać gołąbki i obsmażyć je krótko z obu stron.

Gołąbki podlać niewielką ilością osolonej wody lub bulionu warzywnego i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta będzie miękka.

Pod koniec do sosu dodać przecier pomidorowy