Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Łosoś zapiekany z pieczarkami i porem

przepis:

200 g łososia

biała cześć pora

1 ząbek czosnku

150 g pieczarek

100 ml śmietany 30%

sól, pieprz

1 łyżeczka tymianku

olej

sok z cytryny

Z ryby usunąć skórę.

Rybę opłukać, osuszyć, przekroić na dwie części, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

Por opłukać, pokroić w krążki.

Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki.

Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim pieczarki.  Dodać sól i pieprz.

Na drugiej patelni przesmażyć por.

Pieczarki połączyć z porem, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, tymianek oraz śmietanę.

Chwilę wszystko razem smażyć.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć w nim kawałki ryby, a na nich ułożyć pieczarki z porem.

Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego  do temperatury 180º C i zapiekać 20 min.