Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pikantne placki ziemniaczane

przepis:

0,5 kg ziemniaków

jajko

2 łyżki mąki

10 dag sera żółtego (gouda)

1 ząbek czosnku

natka pietruszki

sól, pieprz

Ziemniaki  obrać, umyć i zetrzeć na  tarce o grubych oczkach na wiórki.

Dodać do nich  sól, pieprz, ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę,  jajko, ser,  2 lyżki mąki i posiekaną natkę pietruszki oraz starty na tarce ser.

Usmażyć małe placuszki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Posypać natką pietruszki.

Podawać  np. do paprykarzu.