Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pasta alla norma czyli Spaghetti z bakłażanem

przepis:

2 bakłażany

2 ząbki czosnku

bazylia

oliwa, pieprz, sól

50 dag pomidorów pelati

20 dag solonej ricotty

40 dag spaghetti lub innego makaronu

Bakłażany umyć, odciąć  końcówki, pokroić je na dość cienkie plasterki.

Ułożyć  warstwami na sitku posypując je solą. Przykryć spodkiem i obciążyć. Odstawić na pół godziny aby bakłażany puściły sok.

Bakłażany opłukać, osuszyć i smażyć stopniowo na oliwie. Ma  jej być tak dużo aby plastry pływały.

Umażone  bakłażany ułożyć na bibule, aby  odsączyć nadmiar tłuszczu.

Pokroić je w paski. Kilka plasterków bakłażana zostawić do ozdoby.

Na  rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek , dodać pomidory. Chwilę smażyć, a następnie  przetrzeć je przez sito.

Do sosu dodać  bazylię, sól, pieprz  i usmażone, pokrojone bakłażany.

Spaghetti ugotować al dente, odcedzić i dodać do sosu  z bakłażanami. Dobrze wymieszać.

Podawać posypane tartym serem  ricotta.