Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zębacz z selerem i suszonymi pomidorami

przepis:

 2 kawałki zębacza (ok. 300 g)

1 łyżeczka tymianku

1 szalotka

1 łyżka oleju

4 kawałki suszonego pomidora

kawałek selera (mniej więcej tyle samo co pomidorów)

sól, pieprz

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

sok z cytryny

Kawałki ryby opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć zmiażdżonym ząbkiem czosnku i oprószyć solą i pieprzem.

Pomidor namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody, a następnie pokroić w drobną kostkę.

Seler pokroić także w drobna kostkę i zblanszować we wrzącej wodzie.

Szalotkę posiekać.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim szalotkę, dodać  pokrojony seler, pomidory, przecier pomidorowy,sól, pieprz i tymianek.

Chwilę razem podsmażać. W razie potrzeby podlać woda pozostałą z moczenia pomidorów.

Piekarnik rozgrzać do temp 200 º C.

Rybę ułożyć na blaszce wyłożonej folia aluminiową.

Na rybie położyć warstwę pomidorów i selera.

Rybę zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp 200º  C przez ok. 20 min.