Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ziemniaczki zapiekane

przepis:

0,5 kg ziemniaków

300 ml śmietanki 30 %

czosnek, sól, pieprz,  ziele angielskie, liść laurowy

rozmaryn

starty parmezan

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki.

Do śmietanki dodać sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie i liść laurowy. Zagotować i wrzucić do niej pokrojone ziemniaki.

Poddusić, tak aby ziemniaki  nasiąkły śmietanką - ok. 10 min.

Ziemniaki ułożyć na blaszce albo w naczyniu żaroodpornym, posypać rozmarynem  i startym serem. Zapiekać w piekarniku około  pół godziny.