Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ciasto szafranowo-cynamonowe

przepis:

50 dag mąki

15 dag cukru

5 dag drożdży

7 dag masła

0,5 g szafranu

zapach waniliowy

ok. 0,25 l mleka

szczypta soli

1 jajko

2 żółtka

1 łyżeczka cynamonu

pistacje

Szafran rozpuścić w  1/4 szklanki ciepłego  mleka.

Masło   stopić.

Zrobić rozczyn z drożdży, łyżeczki cukru  i  mleka.

Jajko i  żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.

Do mąki dodać rozczyn drożdży, ubite jajka, szczyptę soli, mleko z szafranem, ciepłe mleko i dobrze wyroić.

Pod koniec dodać zapach waniliowy i roztopione masło.

Gotowe ciasto rozciągnąć , posypać cynamonem, zwinąć , włożyć do foremki posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.

Odstawić  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy wyrośnie włożyć o średnio nagrzanego piekarnika, piec około 50 min.

Po upieczeniu  i ostudzeniu polać lukrem i posypać pokruszonymi pistacjami.