Ciasto szafranowo-cynamonowe
przepis:
50 dag mąki
15 dag cukru
5 dag drożdży
7 dag masła
0,5 g szafranu
zapach waniliowy
ok. 0,25 l mleka
szczypta soli
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka cynamonu
pistacje
Szafran rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego mleka.
Masło stopić.
Zrobić rozczyn z drożdży, łyżeczki cukru i mleka.
Jajko i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.
Do mąki dodać rozczyn drożdży, ubite jajka, szczyptę soli, mleko z szafranem, ciepłe mleko i dobrze wyroić.
Pod koniec dodać zapach waniliowy i roztopione masło.
Gotowe ciasto rozciągnąć , posypać cynamonem, zwinąć , włożyć do foremki posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie włożyć o średnio nagrzanego piekarnika, piec około 50 min.
Po upieczeniu i ostudzeniu polać lukrem i posypać pokruszonymi pistacjami.