Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Naleśniki z cukinią i serkiem Capri

przepis:

3/4 szklanki mąki 2 jajka 3/4 szklanki mleka 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki soli Mąkę, jajka, mleko, sól  i roztopione masło dobrze wymieszać. Najlepiej przy pomocy trzepaczki. Ciasto odstawić na pół godziny aby "odpoczęło". Na małej patelni usmażyć na małej patelni  cienkie naleśniki. Z tych proporcji  wychodzi  ok 12 naleśników.  . Farsz do naleśników: 1 młoda cukinia 2 połówki brzoskwiń z puszki 1 opakowanie serka Capri 2 łyżki utartego parmezanu sól posiekane 2 gałązki mięty Cukinię opłukać, pokroić w kostkę i obgotować przez 5 min we wrzącej wodzie, a następnie odcedzić i dobrze odcisnąć w dłoniach. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Serek wymieszać z  utartym parmezanem, pokrojoną cukinią i brzoskwinią, dodać posiekaną miętę i sól do smaku. Farsz nalożyć na naleśniki , zwinąć w rulony. Naczynie żaroodporne do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć w nim  ruloniki  naleśników.  . 2 łyżki  płatków migdałów szczypta soli, pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka miodu otarta skórka z pomarańczy olej Migdały zrumienić na oleju, dodać do nich sól, paprykę, skórkę z pomarańczy i miód. Krótko razem smażyć. Naleśniki  posypać utartym parmezanem , przybrać migdałami i zapiekać w piekarniku  pół godziny , temp. 180 C. Gotowe naleśniki podawać polane miodem .