Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Cynamonowy sernik

przepis:

Masa sernikowa:

7 łyżek śmietany kremowej

50 dag sera

2 łyżki mąki ziemniaczanej

sok z połówki cytryny

3 jajka

pół  szklanki  cukru pudru

zapach waniliowy

1 łyżeczka cynamonu

Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodać śmietanę, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i zapach waniliowy.

Masę serową podzielić, do części dodać cynamon.

Kruche ciasto:

30 dag mąki

 10 dag masła

10 dag margaryny

10 dag cukru pudru

3 surowe żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

Mąkę  wymieszaną z proszkiem dopieczenia i cynamonem posiekać z masłem i margaryną, dodać przesiany cukier puder i żółtka. Ciasto wyrobić szybko, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki.

Do wyłożenia foremki  potrzebna jest połowa ciasta. Resztę można zamrozić i wykorzystać później.

Potem ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno okrągłej  formy.

Masę serową bez cynamonu wyłożyć na kruchy spód, na  to dać masę z cynamonem i lekko przemieszać ze sobą. Wierzch ciasta pospać cynamonem.

Piec ok. 1 godziny w piekarniku 160 C.