Cynamonowy sernik
przepis:
Masa sernikowa:
7 łyżek śmietany kremowej
50 dag sera
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z połówki cytryny
3 jajka
pół szklanki cukru pudru
zapach waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodać śmietanę, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i zapach waniliowy.
Masę serową podzielić, do części dodać cynamon.
Kruche ciasto:
30 dag mąki
10 dag masła
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
3 surowe żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
Mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia i cynamonem posiekać z masłem i margaryną, dodać przesiany cukier puder i żółtka. Ciasto wyrobić szybko, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki.
Do wyłożenia foremki potrzebna jest połowa ciasta. Resztę można zamrozić i wykorzystać później.
Potem ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno okrągłej formy.
Masę serową bez cynamonu wyłożyć na kruchy spód, na to dać masę z cynamonem i lekko przemieszać ze sobą. Wierzch ciasta pospać cynamonem.
Piec ok. 1 godziny w piekarniku 160 C.