Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pomarańczowe zabajone

przepis:

Składniki na 2 porcje

2 żółtka

2 łyżki cukru pudru

szczypta soli

4 łyżki  soku pomarańczowego

20 ml whisky

otarta skórka  z pomarańczy

10 dag serka mascarpone

Jajka umyć, sparzyć. Oddzielić żółtka.

Żółtka utrzeć z cukrem  do białości na puszystą pianę.

Dodać sok pomarańczowy, alkohol, skórkę pomarańczową, odrobinę soli  i ubijać dalej nad parą (ok. 20 min.).

Następnie krem  schłodzić wstawiając naczynie do zimnej wody.

Delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone. Poporcjować, przybrać i wstawić do lodówki.