Zupa kalafiorowa z curry
przepis:
1/2 kalafiora
1 cebula
2 marchewki
kawałek świeżego imbiru
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka curry
gałka muszkatołowa
śmietana kremówka
sól, pieprz,
szczypiorek z dymki i czerowny pieprz do dekoracji
Kalafior oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki.
Marchewki obrać, pokroić w talarki.
Imbir obrać, zetrzeć na tarce.
Cebulę i czosnek posiekać.
W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę, czosnek oraz imbir. Ciagle mieszając zeszklić.
Dodać różyczki kalafiora oraz plasterki marchewki. Dolać bulion i gotować aż warzywa będą miękkie.
Kilka różyczek kalafiora wyjąć i odłożyć.
Zupę zmiksować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, curry, oraz startą gałką muszkatołową.
Przed podaniem zupę wymieszać ze śmietaną, włożyć różyczki kalafiora, pokrojoną dymkę i ziarenka czerwonego pieprzu.