Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa kalafiorowa z curry

przepis:

1/2 kalafiora

1 cebula

2 marchewki

kawałek świeżego imbiru

1-2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

1 l bulionu warzywnego

1 łyżeczka curry

gałka muszkatołowa

śmietana kremówka

sól, pieprz,

szczypiorek z dymki i czerowny pieprz do dekoracji

Kalafior oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki.

Marchewki obrać, pokroić w talarki.

Imbir obrać, zetrzeć na tarce.

Cebulę i czosnek posiekać.

W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę, czosnek oraz imbir.  Ciagle mieszając zeszklić.

Dodać różyczki kalafiora oraz plasterki marchewki. Dolać bulion i gotować aż warzywa będą miękkie.

Kilka różyczek kalafiora  wyjąć i odłożyć.

Zupę zmiksować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, curry, oraz startą gałką muszkatołową.

Przed podaniem zupę wymieszać ze śmietaną, włożyć różyczki kalafiora, pokrojoną dymkę  i ziarenka czerwonego pieprzu.