Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zielone spaghetti

przepis:

20 dag zielonej fasolki

pęczek  bazylii

2 ząbki czosnku

5 dag orzeszków pinii

50 ml oliwy

1,5 łyżki  startego parmezanu

sól, pieprz

makaron spaghetti

Zrobić sos pesto.

Bazylię umyć, osuszyć, listki oberwać i zmiksować razem z orzeszkami pinii i czosnkiem.

Dodać parmezan, szczyptę soli i pieprz, wymieszać.

Ucierając powoli dolewać oliwę, aż powstanie gęsty, gładki sos.

Makaron ugotować al dente.

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie tak aby pozostała jędrna.

Makaron i fasolkę odcedzić, osączyć, wymieszać z pesto.

Przybrać listkami bazylii i posypać  tartym parmezanem.