Marynowany schab karkowy nadziewany śliwkami
przepis:
1 kg schabu karkowego
kilka suszonych śliwek
sól, pieprz
2 łyżki masła
Marynata:
cebula
2 ząbki czosnku
1,5 szklanki wytwanego czerwonego wina
0,5 szklanki octu winnego
2 listki laurowe
4 goździki
po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem
Czosnek, cebulę posiekać.
Do rondla wlać ocet, wino, dodać czosnek, cebulę, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie i goździki, zagotować.
Gorącą marynatą zalać mięso, pozostawić na 2-3 godziny.
Jeśli mięso nie jest w całości przykryte zalewą należy je co jakiś czas przewracać.
Schab, wyjąć, osuszyć, naszpikować śliwkami.
W brytfannie rozgrzać masło, włożyć mięso, obsmażyć, podlać marynatą i piec 1 godzinę w temp. 180 C.