Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Marynowany schab karkowy nadziewany śliwkami

przepis:

1 kg schabu karkowego

kilka suszonych  śliwek

sól, pieprz

2 łyżki masła

Marynata:

cebula

2 ząbki  czosnku

1,5 szklanki wytwanego czerwonego wina

0,5 szklanki octu winnego

2 listki laurowe

4 goździki

po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem

Czosnek, cebulę posiekać.

Do rondla wlać ocet, wino, dodać czosnek, cebulę, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie i goździki, zagotować.

Gorącą marynatą zalać mięso, pozostawić na 2-3 godziny.

Jeśli mięso nie jest w całości przykryte zalewą należy je co jakiś czas przewracać.

Schab, wyjąć, osuszyć, naszpikować śliwkami.

W brytfannie rozgrzać masło, włożyć mięso, obsmażyć, podlać marynatą i piec 1 godzinę w temp. 180 C.