Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kasza jaglana z bakłażanem i ciecierzycą

przepis:

 .

0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1 bakłażan

20 dag ciecierzycy  z puszki

3 łyżki posiekanych listków bazylii

olej lub oliwa

sól, pieprz

Ciecierzycę odsączyć z zalewy, opłukać, osuszyć.

Bakłażan opłukać, pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na pół godziny. Następnie osuszyć bibułą  i  usmażyć z obydwu stron na rozgrzanym na patelni oleju.

Usmażone plastry bakłażana pokroić na cztery części.

W misce wymieszać, ciecierzycę z kaszą i bakłażanem, dodać sól, pieprz, posiekane listki bazylii i 1 łyżkę oleju.

Podawać z sosem sezamowym.

Sos sezamowy:

2 łyżki tahiti

1 kubek  jogurtu naturalnego

3 łyżeczki  soku z cytryny

szczypta zmielonego kuminu, sol, pieprz