Kasza jaglana z bakłażanem i ciecierzycą
przepis:
.
0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 bakłażan
20 dag ciecierzycy z puszki
3 łyżki posiekanych listków bazylii
olej lub oliwa
sól, pieprz
Ciecierzycę odsączyć z zalewy, opłukać, osuszyć.
Bakłażan opłukać, pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na pół godziny. Następnie osuszyć bibułą i usmażyć z obydwu stron na rozgrzanym na patelni oleju.
Usmażone plastry bakłażana pokroić na cztery części.
W misce wymieszać, ciecierzycę z kaszą i bakłażanem, dodać sól, pieprz, posiekane listki bazylii i 1 łyżkę oleju.
Podawać z sosem sezamowym.
Sos sezamowy:
2 łyżki tahiti
1 kubek jogurtu naturalnego
3 łyżeczki soku z cytryny
szczypta zmielonego kuminu, sol, pieprz