Szparagi w sosie holenderskim
przepis:
Szparagi umyć, obrać, odciąć stwardniałe końcówki.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i łyżeczki cukru.
Do wrzącej wody włożyć szparagi.
Zielone szparagi gotujemy 5-8 min, białe 10-15 min.
Szparagi wyłowić delikatnie łyżką cedzakową i polać sosem holenderskim.
Sos holenderski:
Na każde 1 żółtko - 1 łyżka masła
sok z cytryny
sól, pieprz
Jajka dobrze umyć w ciepłej wodzie, sparzyć je wrzątkiem. Następnie oddzielić żółtka od białek.
Żółtka powinny mieć temperaturę pokojową. Zimne mogą spowodować zwarzenie sosu.
Masło roztopić.
Żółtka utrzeć z dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny na puszytą masę.
Po trochu dodawać gorące masło i dalej ucierać sos na puszystą sztywną masę.