Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Szparagi w sosie holenderskim

przepis:

Szparagi umyć, obrać, odciąć  stwardniałe końcówki.

W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i łyżeczki cukru.

Do wrzącej wody włożyć szparagi.

Zielone szparagi gotujemy 5-8 min, białe 10-15 min.

Szparagi wyłowić  delikatnie łyżką cedzakową   i polać sosem holenderskim.

Sos holenderski:

Na każde 1 żółtko  - 1 łyżka masła

sok z cytryny

sól, pieprz

Jajka dobrze umyć  w ciepłej wodzie,  sparzyć je wrzątkiem. Następnie oddzielić żółtka od białek.

Żółtka powinny mieć temperaturę pokojową. Zimne  mogą spowodować zwarzenie sosu.

Masło roztopić.

Żółtka utrzeć z dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny na puszytą masę.

Po trochu dodawać  gorące masło i dalej ucierać sos na puszystą sztywną masę.