Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Dorsz z porami w musztardzie

przepis:

50 dag filetów z dorsza

1 por

1 łyżka masła

0,25 szklanki bulionu

0,5 szklanki śmietanki

1 łyżka mąki

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka musztardy francuskiej z całymi ziarenkami gorczycy

sól, pieprz

1 łyżka soku z cytryny

olej

Pory oczyścić, opłukać, pociąć w plasterki.

W garnku rozgrzać masło, wrzucić por, podsmażyć.

Oprószyć mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Podlać bulionem i śmietanką.

Mieszając gotować przez minutę. Dodać obie musztardy.

Sos przyprawić  do smaku solą i pieprzem.

Filety z dorsza opłukać, osuszyć, podzielić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą , pieprzem i mąką.

Rybę usmażyć na oleju na złoty kolor  z obydwu stron.

Gotową rybę położyć na sosie porowym.