Dorsz z porami w musztardzie
przepis:
50 dag filetów z dorsza
1 por
1 łyżka masła
0,25 szklanki bulionu
0,5 szklanki śmietanki
1 łyżka mąki
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka musztardy francuskiej z całymi ziarenkami gorczycy
sól, pieprz
1 łyżka soku z cytryny
olej
Pory oczyścić, opłukać, pociąć w plasterki.
W garnku rozgrzać masło, wrzucić por, podsmażyć.
Oprószyć mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Podlać bulionem i śmietanką.
Mieszając gotować przez minutę. Dodać obie musztardy.
Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Filety z dorsza opłukać, osuszyć, podzielić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą , pieprzem i mąką.
Rybę usmażyć na oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Gotową rybę położyć na sosie porowym.