Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Sałatka z białych i zielonych szparagów z awokado

przepis:

150 g białych szparagów

150 g zielonych szparagów

1 awokado

1 czerwona cebula

sól, pieprz

2 łyżki oleju

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki posiekanej bazylii

1 łyżka cukru

 

Białe szparagi obrać, z zielonych usunąć twarde końcówki.

Szparagi ugotować w  wodzie z dodatkiem soli i cukru.

Po ugotowaniu szparagi zahartować w wodzie z lodem, osuszyć i pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki.

Z awokado usunąć pestkę i skórkę, a następnie pokroić.

Cebulę pokroić w piórka.

Z soku z cytryny, oleju i  bazylii zrobić sos. Dodać sól i pieprz.

Szparagi wymieszać z awokado,  cebulą  i sosem.