Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Tarta serowo-orzechowa

przepis:

Masa serowa:

25 dag sera homogenizowanego

3 żółtka

6 dag cukru pudru

1 cukier waniliowy

1/2 budyniu waniliowego

Masa orzechowa:

3 białka

5 dag cukru pudru

8 dag  drobno pokruszonych orzechów włoskich

Kruche ciasto rozwałkować cienko i wylożyć nim  tortownicę.

Ciasto podpiec 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 C.

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Na końcu dodać po łyżce ser i budyń.

Masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy spód.

Białka ubić na  sztywną pianę z cukrem. Dodać orzechy.

Masę orzechową wyłożyć na wierzch masy serowej.

Piec ok 30-40 min. w temp. 175 C.