Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ziemniaki po szwedzku

przepis:

Kilka małych ziemniaków

Śmietana kremówka

żółty ser, sól, pieprz, suszona szałwia

Małe ziemniaki obrać, osuszyć.

Ponacinać  je głęboko  co pól cm (ale tak aby się nie rozpadły) i lekko posolić . Płaską formę żaroodporną posmarować cienką warstwą tłuszczu, posypać bułką tartą. Następnie umieścić w niej ziemniaki. Piec ok 30 min  w piekarniku.

Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. śmietanę przyprawić na pikantnie solą i pieprzem. Ziemniaki wyjąć z pieca, równomiernie polać przygotowaną mieszanką. Całość posypać tartym żółtym serem, szałwią i pieprzem.

Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze ok 30 min.