Wołowina nadziewana
przepis:
.
1 kg rostbefu
farsz:
kilka pieczarek
cebula
łyżka boczku pokrojonego w kostkę
2 ząbki czosnku
2 ogórki konserwowe
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki bazylii
jajko
łyżka bułki tartej
.
W mięsie naciąć kieszenie, tak aby płaty między nacięciami miały grubość 1-1,5 cm. Natrzeć solą.
Pieczarki umyć, cebulę i czosnek obrać.
Ogórki, pieczarki, cebulę i czosnek posiekać. Dodać zioła , jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem.
Kieszenie w mięsie wypełnić farszem. Mięso związać, włożyć do brytfanny i piec w piekarniku 80 min w temp 200° C. Podlewać sosem z pieczenia.
Po upieczeniu zdjąć nitkę, pokroić na plastry. Podawać z kaszą gryczaną.