Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Wołowina nadziewana

przepis:

 .

1 kg rostbefu

farsz:

kilka pieczarek

cebula

łyżka boczku pokrojonego w kostkę

2 ząbki czosnku

2 ogórki konserwowe

½ łyżeczki tymianku

½ łyżeczki bazylii

jajko

łyżka bułki tartej

 .

W mięsie naciąć kieszenie, tak aby płaty między nacięciami miały grubość 1-1,5 cm. Natrzeć solą.

Pieczarki umyć, cebulę i czosnek obrać.

Ogórki, pieczarki, cebulę i czosnek posiekać. Dodać zioła , jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem.

Kieszenie w mięsie wypełnić farszem. Mięso związać, włożyć do brytfanny i piec w piekarniku 80 min w temp 200° C. Podlewać sosem z pieczenia.

Po upieczeniu zdjąć nitkę, pokroić na plastry. Podawać z kaszą gryczaną.