Polędwica wieprzowa z pieczarkami
przepis:
Wszelkie podobieństwa do Boeuf Stroganowa vel Strogonowa są nieprzypadkowe i absolutnie zamierzone ;)
Na podobieństwach oczywiście się kończy, bo niestety zdobycie polędwicy wołowej graniczy z cudem.
Czasami odnoszę wrażenie, że w Polsce hodowane są zmodyfikowane genetycznie krowy, które nie posiadają w swoim składzie części pt. "Polędwica".
polędwica wieprzowa
30 dag pieczarek
cebula
mąka
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
Średnią polędwicę wieprzową pluczemy, osuszamy i kroimy w plastry, a następnie w paseczki.
Mięso obtaczamy w mące i smażymy na tłuszczu.
Zrumienione, zdejmujemy z patelni i pozostawiamy w ciepłym miejscu.
Na pozostałym tłuszczu szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki.
Chwilę je przesmażamy.
Dodajemy sól, pieprz i paski polędwicy. Podlewamy wodą (lub bulionem) dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego i razem dusimy przez 20 min.
Jeśli sos jest za rzadki można go zagęścić mąką.
Podajemy ze spätzlami.