Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Polędwica wieprzowa z pieczarkami

przepis:

Wszelkie podobieństwa do Boeuf Stroganowa vel Strogonowa są  nieprzypadkowe i absolutnie zamierzone ;)

Na podobieństwach oczywiście się kończy, bo niestety  zdobycie polędwicy wołowej graniczy z cudem.

Czasami odnoszę wrażenie, że w Polsce  hodowane są zmodyfikowane genetycznie krowy, które   nie posiadają   w swoim składzie części  pt. "Polędwica".

polędwica wieprzowa

30 dag pieczarek

cebula

mąka

1 łyżka przecieru pomidorowego

sól, pieprz

Średnią polędwicę wieprzową pluczemy, osuszamy i kroimy w plastry, a następnie w paseczki.

Mięso obtaczamy w mące i smażymy na tłuszczu.

Zrumienione, zdejmujemy z patelni i pozostawiamy w ciepłym miejscu.

Na pozostałym tłuszczu szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki.

Chwilę je przesmażamy.

Dodajemy sól, pieprz i paski polędwicy. Podlewamy wodą (lub bulionem) dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego i  razem dusimy przez 20 min.

Jeśli sos jest za rzadki  można go zagęścić mąką.

Podajemy  ze spätzlami.