Tarta kokosowa
przepis:
3 białka
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka roztopionego masła
szczypta soli
15 dag wiórków kokosowych
szklanka mleka
2 łyżki rumu
zapach waniliowy
konfitura z żurawiny
sok z pomarańczy
skórka otarta z pomarańczy
Przygotować ciasto kruche na spód tarty.
Ciasto rozwałkować cienko i wyłożyc nim okrągłą tortownicę.
Białka ubić na sztywno dodać szczyptę soli, cukier, makę ziemniaczaną i roztopione masło.
Mleko zagotować i dodać do masy z białek.
Masę ubijać dalej nad parą. Garnek z masą postawić nad trochę większym z gotującą się wodą.
Na koniec dodać wiórki kokosowe, rum i zapach waniliowy.
Kruchy spód podpiec w dobrze nagrzanym piekarniku (ok 10 min).
Potem wyłozyć na niego masę kokosową i piec jeszcze 20 min.
Konfiturę z żurawiny wymieszać z sokiem z pomarańczy i otartą skórką z pomarańczy. Podgrzać i polać kawałki ciasta.