Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Tarta kokosowa

przepis:

3 białka

5 łyżek cukru pudru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka roztopionego masła

szczypta soli

15 dag wiórków kokosowych

szklanka mleka

2 łyżki rumu

zapach waniliowy

konfitura z żurawiny

sok z  pomarańczy

skórka  otarta z pomarańczy

Przygotować ciasto kruche na spód tarty.

Ciasto rozwałkować cienko i wyłożyc nim okrągłą tortownicę.

Białka ubić na sztywno dodać szczyptę soli, cukier, makę ziemniaczaną i roztopione masło.

Mleko zagotować i dodać do masy z białek.

Masę ubijać dalej  nad parą.  Garnek z masą  postawić nad trochę większym z gotującą się wodą.

Na koniec dodać wiórki kokosowe, rum i zapach waniliowy.

Kruchy spód podpiec w dobrze nagrzanym piekarniku (ok 10 min).

Potem wyłozyć na niego masę kokosową i piec jeszcze 20 min.

Konfiturę z żurawiny wymieszać z sokiem z pomarańczy i otartą skórką z pomarańczy. Podgrzać i polać  kawałki ciasta.