Zupa szparagowo-pieczarkowa
przepis:
1 cebula
1 łyżka masła
50 dag szparagów
20 dag pieczarek
1 l rosołu
śmietanka
1 żółtko
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
ugotowany ryż
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki.
Szparagi obrać i pokroić na kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać pieczarki oraz szparagi i dusić chwilę.
Następnie dolać rosół. Dodać sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i gotować 10 min.
Główki szparagów i kilka plasterków pieczarek wyłowić i odłożyć.
Zupę zmiksować blenderem i dodać do niej śmietankę i żółtko uważając aby się nie zważyło.
Do gotowej zupy dodać odłożone szparagi i pieczarki oraz ugotowany ryż.