Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa szparagowo-pieczarkowa

przepis:

1 cebula

1 łyżka masła

50 dag szparagów

20 dag pieczarek

1 l  rosołu

śmietanka

1 żółtko

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

ugotowany ryż

Pieczarki umyć, pokroić w plasterki.

Szparagi obrać i pokroić na kawałki.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać pieczarki oraz szparagi i dusić chwilę.

Następnie dolać rosół. Dodać sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i gotować  10 min.

Główki szparagów i kilka plasterków pieczarek wyłowić i odłożyć.

Zupę zmiksować blenderem i dodać do niej  śmietankę i  żółtko uważając aby się nie zważyło.

Do  gotowej zupy dodać  odłożone szparagi i pieczarki oraz ugotowany ryż.