Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Keks z jabłkami i żurawiną

przepis:

30 dag mąki pszennej 15 dag margaryny lub masła 5 jajek 20 dag curku pudru zapach pomarańczowy 3 łyżeczki  proszku do pieczenia 2 jabłka 10 dag suszonych żurawin Jabłka obrać, pokroić na ósemki, a następnie  na cienkie plasterki. Żurawinę opłukać. Masło  utrzeć na pulchną masę, dodając kolejno jajka, cukier i po trochu mąkę wymieszaną z  proszkiem do pieczenia. Ucierać tak długo aż masa będzie puszysta. Dodać zapach waniliowy  i pokrojone  na kawałki jabłka i żurawiny. Wymieszać delikatnie. Ciasto włożyć do foremek,  zrobić w cieście rowek. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny. (po 15-20  min zmniejszyć nieco temperaturę). Z tych proporcji wychodzą 2 foremki keksowe ciasta.