Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Tarta z dżemem z rokitnika

przepis:

 

Do ciasta wykorzystałam resztę ciasta (zamrożonego) z przepisu:

http://figowesmaki.blox.pl/2017/04/Tarta-z-masa-z-masla-orzechowego-z-mascarpone.html

 

Kruche ciasto:

200 g mąki

100 g pokruszonych orzechów ziemnych

200 g masła

3 surowe żółtka

200 g cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Do mąki wymieszanej z orzechami, cukrem i proszkiem do pieczenia dodać masło, przesiekać wszystko nożem.

Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą,  wstawić na pół godziny do lodówki.

Ta ilość ciasta powinna wystarczyć na spody do dwóch tart, więc jego nadmiar  można zamrozić, albo wykorzystać do upieczenia babeczek.

 

3/4 Ciasta rozwałkować na grubość  ok. 5 mm, wyłożyć nim formę do tarty.

Wierzch ciasta posmarować dżemem z rokitnika.

Pozostałą część ciasta także rozwałkować, wyciąć z niego foremką ciasteczka i ułożyć je  na wierzchu tarty.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220ºC i piec ok. 15-20 min.