Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Rolady z piersi kurczaka z farszem z suszonych grzybów

przepis:

3 piersi z kurczaka

garść suszonych grzybów

cebula

bułka tarta

zółtko

sól, pieprz

natka pietruszki

Grzyby wymyć, namoczyć w wodzie (najlepiej na noc), a następnie ugotować w niewielkiej ilości wody.

Ugotowane grzyby ostudzić i pokroić  drobno.

Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej pół pokrojonej w kostkę cebuli.

Do grzybów dodać cebulę, łyżkę bułki tartej, sól, pieprz i zółtko. Całość dobrze wymieszać.

Piersi  ściąć  tak aby były równej grubości.

Kotlety rozbić, posolić, oprószyć pieprzem, nałożyć na nie farsz. Farsz posypać posiekaną natką pietruszki.

Rolady  zwinąć i spiąć szpikulcami lub wykałaczkami.

Na pozostałym tłuszczu zrumienić połowę cebuli pokrojonej w piórka. Rolady smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie  podlać je wywarem z grzybów, doprawić solą, pieprzem  i dusić ok pół godziny.

W razie potrzeby rolady podlewamy wodą, a  gotowy sos zagęszczamy śmietaną i mąką.