Rolady z piersi kurczaka z farszem z suszonych grzybów
przepis:
3 piersi z kurczaka
garść suszonych grzybów
cebula
bułka tarta
zółtko
sól, pieprz
natka pietruszki
Grzyby wymyć, namoczyć w wodzie (najlepiej na noc), a następnie ugotować w niewielkiej ilości wody.
Ugotowane grzyby ostudzić i pokroić drobno.
Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej pół pokrojonej w kostkę cebuli.
Do grzybów dodać cebulę, łyżkę bułki tartej, sól, pieprz i zółtko. Całość dobrze wymieszać.
Piersi ściąć tak aby były równej grubości.
Kotlety rozbić, posolić, oprószyć pieprzem, nałożyć na nie farsz. Farsz posypać posiekaną natką pietruszki.
Rolady zwinąć i spiąć szpikulcami lub wykałaczkami.
Na pozostałym tłuszczu zrumienić połowę cebuli pokrojonej w piórka. Rolady smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie podlać je wywarem z grzybów, doprawić solą, pieprzem i dusić ok pół godziny.
W razie potrzeby rolady podlewamy wodą, a gotowy sos zagęszczamy śmietaną i mąką.