Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Razowy chlebek żytnio-pszenny z oliwkami

przepis:

145 g mąki pszennej (typ 550)

145 g mąki  żytniej razowej (typ 2000)

15 g świeżych drożdży

150 ml letniej wody

0,5 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy

175 g czarnych oliwek bez pestek

 

Oliwki posiekać.

Mąkę pszenną wymieszać dokładnie  w misce z mąką żytnią i solą.

W mące zrobić dołek, rozkruszyć do niego drożdże, zalać ciepłą wodą, a następnie dodać oliwę .

Wszystko dobrze wymieszać i wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Na koniec do ciasta dodać posiekane oliwki.

Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, uformować chlebek, ułożyć go na blaszce, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do temp 220 °  C.

Kiedy chlebek wyrośnie, posmarować go oliwą i wstawić do piekarnika. Piec 35-40 minut.