Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Paprykowy wieniec

przepis:

 .

0,5 kg mąki

5 dag drożdży

0,5 łyżeczki cukru

1 jajko

sól

papryka słodka, papryka ostra

2 łyżki oliwy

ok. 1 szklanki  mleka

3 łyżki masła

czarnuszka

Wykorzystałam połowę ciasta.  Reszta czeka w zamrażalniku na inny pomysł ;)

 .

Mleko podgrzać.

Do pół szklanki mleka dodać cukier i drożdże.

Kiedy drożdże urosną dodać je do  mąki, następnie dodać rozbełtane jajko, sól,  mleko i oliwę. Wyrobić  dobrze ciasto.

Ciasto drożdżowe  podzielić na 4 części. Każdą z nich bardzo cienko rozwałkować, podsypując dobrze mąką. Gotowy  prostokąt ciasta posmarować roztopionym masłem i posypać równomiernie papryką. Przykryć następnym prostokątem, posmarować masłem i posypać papryką. Podobnie zrobić z pozostałym ciastem. Prostokąty zwinąć ciasno w rulon, złączyć końce, ułożyć w  okrągłej formie posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wieńca ponacinać nożem w kilku miejscach, posmarować białkiem, posypać morską solą i czarnuszką. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, ok 20 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem :)