Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Szparagowy eintopf

przepis:

 . 50 dag szparagów 50 dag ziemniaków mała puszka groszku zielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 l bulionu śmietana 2 łyżki mąki  . Szparagi obrać, pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek rozdrobnić. W garnuszku  rozgrzać olej, zeszklić na nim  cebulę i czosnek. Dosypać mąkę, chwilę przesmażać, a następnie dolać bulion,  dodać szparagi i ziemniaki. Gotować   na małym ogniu. Po chwili  dodać klopsiki, groszek i gotować razem ok 10 min. Dodać sól i pieprz do smaku, wlać śmietankę  . Klopsiki: 25 dag mięsa mielonego 1 mała cebulka pół czerstwej bułki posiekana natka pietruszki 1 jajko sól, pieprz, bułka tarta  . Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć. Cebulkę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Mięso dobrze wymieszać  z jajkiem, bułką, cebulką. Dodać sól, pieprz i natkę pietruszki. Z mięsa wyrobić klopsiki wielkości orzecha laskowego i obtoczyć je w  bułce tartej.