przepis:
.
50 dag szparagów
50 dag ziemniaków
mała puszka groszku zielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 l bulionu
śmietana
2 łyżki mąki
.
Szparagi obrać, pokroić na kawałki.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek rozdrobnić.
W garnuszku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek.
Dosypać mąkę, chwilę przesmażać, a następnie dolać bulion, dodać szparagi i ziemniaki.
Gotować na małym ogniu.
Po chwili dodać klopsiki, groszek i gotować razem ok 10 min.
Dodać sól i pieprz do smaku, wlać śmietankę
.
Klopsiki:
25 dag mięsa mielonego
1 mała cebulka
pół czerstwej bułki
posiekana natka pietruszki
1 jajko
sól, pieprz,
bułka tarta
.
Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć.
Cebulkę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju.
Mięso dobrze wymieszać z jajkiem, bułką, cebulką. Dodać sól, pieprz i natkę pietruszki.
Z mięsa wyrobić klopsiki wielkości orzecha laskowego i obtoczyć je w bułce tartej.