Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kluski czeskie

przepis:

 . 2 szklanki mleka 4 łyżki masła szklanka mąki krupczatki 2 jaja i 1 żółtko szczypta gałki muszkatołowej sól  . Mleko zagotować z masłem, solą i gałką muszkatołową. Powoli dosypać mąkę i wyrabiać  ciasto drewnianą łyżką (cały czas  garnek stoi na małym ogniu). Kiedy  ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka,  zdjąć  go z   ognia. Do przestudzonego ciasta wbić jajka  i żółtko, utrzeć dokładnie i  odstawić aby odpoczęło. Zagotować osoloną wodę i wkładać do niej łyżką metalową  małe kluseczki. Gotować do momentu aż wypłyną.