Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Knedle czeskie

przepis:

2 szklanki mąki pszennej szklanka mleka 1,5 dag świeżych drożdży 2 plastry chudego wędzonego boczku 2 jajka 2 czerstwe pszenne bułki pół łyżeczki cukru sól gałka muszkatołowa  . Boczek pokroić  w  drobną kostkę. Bułkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, zrumienić  na nim  najpierw boczek, a następnie kostki bułki.  . Mleko podgrzać, Do 1/4 mleka dodać cukier i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia. Jajka dobrze rozbełtać. Do miski  wsypać  przesianą mąkę, dodać  sól, gałkę muszkatołową,  zaczyn drożdżowy i jajka. Resztę mleka dodać w zależności od gestości ciasta. Nie powinno być zbyt rzadkie. Ciasto dobrze wyrobić  i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ponownie wyrośnie jeszcze raz je wyrobić dodając przesmażony boczek i bułkę. Z ciasta uformować kulki (średnicy 5 cm). Wrzucić je do osolonego wrzątku i gotować ok 15 min pod uchyloną pokrywką.  .