przepis:
2 szklanki mąki pszennej
szklanka mleka
1,5 dag świeżych drożdży
2 plastry chudego wędzonego boczku
2 jajka
2 czerstwe pszenne bułki
pół łyżeczki cukru
sól
gałka muszkatołowa
.
Boczek pokroić w drobną kostkę.
Bułkę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, zrumienić na nim najpierw boczek, a następnie kostki bułki.
.
Mleko podgrzać,
Do 1/4 mleka dodać cukier i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia.
Jajka dobrze rozbełtać.
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać sól, gałkę muszkatołową, zaczyn drożdżowy i jajka. Resztę mleka dodać w zależności od gestości ciasta. Nie powinno być zbyt rzadkie.
Ciasto dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce.
Kiedy ponownie wyrośnie jeszcze raz je wyrobić dodając przesmażony boczek i bułkę.
Z ciasta uformować kulki (średnicy 5 cm).
Wrzucić je do osolonego wrzątku i gotować ok 15 min pod uchyloną pokrywką.
.