Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Łosoś po florencku

przepis:

2 dzwonka surowego łososia

4 łyżki startego parmezanu

sól, pieprz

sok z cytryny

2 łyżki masła

20 dag mrożonego szpinaku

1 łyżka mąki

5 dag sera z zieloną pleśnią

1,5 szklanki mleka

2 łyżki śmietany

gałka muszkatołowa

1 łyżkę masła  roztopić i  udusić na niej rozmrożony szpinak. Dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem.

1 łyżkę masła rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i  mieszając zasmażyć nie rumieniąc.

Powoli dolewać mleko. Nie przerywając mieszania gotować dalej aż sos zgęstnieje.

Połowę sera pleśniowego  pokroić w kostkę i wraz z połową utartego parmezanu dodać do sosu. Mieszać aż ser się rozpuści. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Dzwonka łososia  skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem i ugotować na parze.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spodzie naczynia ułożyć warstwę szpinaku. Na nim  dzwonka łososia.

Polać je sosem, posypać utartym serem i pozostałymi kostkami sera pleśniowego.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 C) i zapiekać 10 min.