Łosoś po florencku
przepis:
2 dzwonka surowego łososia
4 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
sok z cytryny
2 łyżki masła
20 dag mrożonego szpinaku
1 łyżka mąki
5 dag sera z zieloną pleśnią
1,5 szklanki mleka
2 łyżki śmietany
gałka muszkatołowa
1 łyżkę masła roztopić i udusić na niej rozmrożony szpinak. Dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem.
1 łyżkę masła rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i mieszając zasmażyć nie rumieniąc.
Powoli dolewać mleko. Nie przerywając mieszania gotować dalej aż sos zgęstnieje.
Połowę sera pleśniowego pokroić w kostkę i wraz z połową utartego parmezanu dodać do sosu. Mieszać aż ser się rozpuści. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Dzwonka łososia skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem i ugotować na parze.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spodzie naczynia ułożyć warstwę szpinaku. Na nim dzwonka łososia.
Polać je sosem, posypać utartym serem i pozostałymi kostkami sera pleśniowego.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 C) i zapiekać 10 min.