Cynamonowe pierogi z jabłkami
przepis:
2-3 jabłka (Champion)
mąka
sól
cynamon
1 łyżka miodu
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka masła
cynamon
Orzechy przesmażyć z miodem i masłem, dodać cynamon.
Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić, a następnie udusić pod przykryciem.
Kiedy jabłka już się rozpadną odkryć je i mieszając gotować dalej aby odparować nadmiar soku.
Z mąki, soli i gorącej wody zarobić ciasto na pierogi.
W gotowe już ciasto wgnieść cynamon.
Ciasto rozwałkować cienko, szklanką wykroić z niego krążki.
Krążki nadziewać musem z jabłek i dokładnie zalepić.
Pierogi ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować ok. 10 min.
Pierogi ułożyć na jogurcie, polać orzechami z miodem.