Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Cynamonowe pierogi z jabłkami

przepis:

 2-3 jabłka (Champion)

mąka

sól

cynamon

 

1 łyżka miodu

2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

1 łyżeczka masła

cynamon

Orzechy przesmażyć  z miodem i masłem, dodać cynamon.

 

Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić,  a następnie udusić pod przykryciem.

Kiedy jabłka  już się rozpadną odkryć je i mieszając gotować  dalej aby odparować nadmiar soku.

Z mąki, soli i gorącej wody zarobić ciasto na pierogi.

W gotowe już ciasto wgnieść cynamon.

Ciasto rozwałkować cienko, szklanką wykroić z niego krążki.

Krążki  nadziewać  musem z jabłek  i dokładnie zalepić.

Pierogi ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować  ok. 10 min.

Pierogi ułożyć na jogurcie, polać orzechami  z miodem.