Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Drożdżowa chałka z orzechami laskowymi

przepis:

Masa orzechowa:

20 dag zmielonych orzechów laskowych

1 jajko

4 łyżki cukru pudru

4 łyżki śmietany 30%

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie.

Jeśli  masa jest za gęsta  to należy dodać więcej śmietany.

 .

Ciasto drożdżowe:

http://figowesmaki.blox.pl/2011/04/Drozdzowa-babka-z-morelami-i-pistacjami.html

Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części.

Każdą z nich rozwałkować i rozsmarować  na niej masę orzechową.

Zwinąć ściśle, zapleść  w warkocz.

Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto wyrośnie posmarować je roztrzepanym  jajkiem i obsypać kryształkami cukru.

Piec w gorącym piekarniku 30 min.