Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierogi z jagodami i ricottą

przepis:

Ciasto na pierogi:

8 filiżanek mąki

 2 łyżki soku z cytryny

 2 łyżeczki oliwy

 1 1/4 - 1 1/3 filiżanki gorącej wody

 mąka do podsypywania

Mąkę przesiać, zalać gorącą wodą, dodać sól,  sok z cytryny i oliwę.

Ciasto dobrze wyrobić tak aby było sprężyste, przykryć ściereczką, albo talerzem  i odstawić na pół godziny.

Serek ricotta wymieszać  z gęstą słodką  śmietaną 36 %  i cukrem waniliowym. Dodać cukru do smaku.

Serek powinien mieć konsystencję kremu.

Jagody wypłukać, dobrze osuszyć.

Ciasto partiami  cienko rozwałkowywać , wykrawać   krążki, na których kłaść serek i jagody.

Pierogi dobrze skleić, wrzucać na wrzącą, posoloną wodę i gotować 3 min.

Podawać polane śmietaną i posypane cukrem.