Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa ze świeżych ogórków

przepis:

2 długie ogórki

3 ziemniaki

2 ząbki czosnku

1 cebula

pół pęczka koperku

1 litr bulionu warzywnego

sól, pieprz

sok z połowy cytryny

mąka do zagęszczenia zupy

1/4 szklanki śmietany 30%

1 łyżka oleju

Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.

Ogórki obrać, pokroić w kostkę.

Cebule pokroić w kostkę, czosnek i koperek  drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę,  czosnek i koperek, dodać ziemniaki i ogórki. Chwilę podsmażyć, a następnie dodać do  bulionu i gotować do miękkości.

Zupę zmiksować w blenderze, zagęścić mąką , dodać śmietankę i  doprawić sokiem z cytryny, solą  i pieprzem.

Podawać z grzankami.