Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Udka kurczaka z tymiankiem

przepis:

3 udka z kurczaka puszka pomidorów w całości 2 plastry  surowego boczku wędzonego 1 szklanka wytrawnego białego wina 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki czosnku Udka przekroić, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki. Czosnek obrać i posiekać. Boczek pokroić w kosteczkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz, usmażyć na nim  udka z obu stron i odłożyć w ciepłe miejsce. Na tym samym tłuszczu krótko smażyć czosnek i  boczek. Następie dołożyć udka, wlać wino, dodać pokrojone pomidory i tymianek. Mięso dusić do miękkości. Sos doprawić solą, pieprzem, a jeśli trzeba zagęścić mąką ziemniaczaną.