Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Sola marynowana w ziołach

przepis:

3 płaty z  soli

2 ząbki czosnku

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżka posiekanego tymianku

 1 łyżka oleju

sok z połowy cytryny

mąka pszenna

Solę podzielić  wzdłuż na połówki, posolić, oprószyć pieprzem.

Czosnek wycisnąć przez praskę, dodać do posiekanych ziół, dolać sok z cytryny i  olej.

Marynatę dobrze wymieszać i posmarować nią płaty ryby z obu stron.

Ryby  przykryć i włożyć do lodówki.

Następnego dnia ryby wyjąć z zalewy, odsączyć, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju.