Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Lasagne z bakłażanem

przepis:

1 mała cukinia

1 bakłażan

1 żółta papryka

2 pomidory

1 cebula

1 ząbek czosnku

oliwa

sól, pieprz

oregano

1/2 szklanki bulionu warzywnego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

Sos beszamelowy:

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

1/2 szklanki  mleka

1/2 szklanki bulionu warzywnego

3 łyżki utartego parmezanu

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki tartego grubo sera żółtego

6 blatów lasagnii

Bakłażan i cukinię umyć i  pokroić na drobną kostkę.

Paprykę umyć, przekroić na połówki, oczyścić z gniazd nasiennych i również  pokroić na drobną kostkę.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Cebulę i czosnek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i czosnek , a następnie dodać pokrojone warzywa i wszystko razem smażyć.

Dodać sól, pieprz i pół szklanki bulionu warzywnego oraz po chwili koncentrat pomidorowy sól, pieprz i oregano.

Patelnię przykryć i gotować warzywa ok. 10 min.

Warzywa nie powinny być  zbyt  miękkie.

W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę ją podsmażać.

Dolać mleko i energicznie mieszać gotując aż sos zgęstnieje.

Do sosu dolać bulion i  dalej go gotować, aż zrobi się ponownie gęsty.

Sos doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Dodać  utarty parmezan.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.

Na dno formy wyłożyć trochę sosu beszamelowego, a na nim pierwszy płat lasagnii,  na który wyłożyć warzywa.

Następnie położyć drugi płat lasagnii, posmarować beszamelem, wyłożyć  warstwę warzyw, przykryć płatem lasagnii.... itd.

Ostatnią warstwę lasagnii zalać sosem beszamelowym, posypać tartym  żółtym serem.

Naczynie z  lasagną przykryć folią aluminiową i  wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 C.

Zapiekać ok 30 min. Pod koniec zdjąć folię.